Bakgrundsfakta - Experiment
Hur har vi jobbat med att utforma våra experiment?
Inom vetenskapen brukar ett praktiskt prov utföras med avsikten att resultatet kommer vara relevant för en viss teori eller uppsättning teorier.
När vi har planerat våra experiment har vi utformat vissa av dem med avsiken att samla in mer information, andra har vi utformat med avsikten att de skall bekräfta våra aktuella teorier. En del resultat kommer självfallet inte att stämma överrens med teorin men detta medför inte att vi kan stryka denna teori helt och ogiltigförklara den. För att kunna bevisa att en omfattande teori eller frågeställning inte stämmer krävs studier av populationsekologiska effekter samt mätningar i större omfattning - vilket vi med våra förutsättningar inte kan utföra. Däremot kan vi uttala oss om det resultat vi fått fram för vår population, koppla detta till teorin och motivera om teorin är giltig eller inte för populationen som ingår i vårt experiment.
Hur har vi planerat utförandet av experimentet?
På vilket sätt ett experiment utförs har en central betydelse för hur pass tillförlitliga våra resultat blir. I allmänhet är ett experiment av störst värde när de faktorer som kan påverka resultaten (variablerna) är noggrant kontrollerade. Av denna anledningen är det viktigt att experimenten utförs i en välskött miljö. Vi kommer därför att utföra våra experiment upprepade gånger under exakt lika kontrollerade förhållanden för att kunna dra relevanta slutsatser och minska eventuella felkällor. Desto fler gånger ett experiment utförs samt ju fler populationer experimentet omfattar - desto mer tillförlitliga blir resultaten eftersom att samband är mer framträdande ju fler oberoende grupper som bekräftar samma teori.