Experiment ÖVERSIKT
Tidigare tidsplan (v. 41-46):
Nuvarande tidsplan (v. 47-6):
V. 47 - PLANERING SAMT GENOMFÖRANDET AV EXPERIMENT 1.
Experiment 1 - miljöfysiologi samt evolutionärfysiologi:
Bekräfta aktuell teori: Färg beroende på miljö samt om arten medvetet kamouflerar sig. (på våra sex yngre pinnar och den ena fullvuxna pinnen.) Aktuell teori: Omgivning påverkar färg, delade åsikter kring huruvida arten söker sig till platser där de kamoufleras väl. Luftfuktigheten påverkar pinnarnas nyans. Aktuell teori: hög luftfuktighet leder till mörkare pigmentering, låg luftfuktighet leder till blekare pigmentering.
Bekräfta aktuell teori: Studera hur aktiviteten hos arten varierar med dygnsrytm samt ljuskälla. Aktuell teori: Mer aktiva under nattetid, passiva under dagtid.
V. 3 - PLANERING SAMT GENOMFÖRANDET AV EXPERIMENT 2.
Experiment 2: - miljöfysiologi samt sinnesfysiologi.
Bekräfta aktuell teori: Studera pinnarnas olika sinnen samt koppla dessa sinnen till skyddande beteende/likhet genom att studera pinnarnas reaktioner genom att påverka dessa med varierande stimulin.
V. 4 - SAMMANSTÄLLNING AV ANATOMIDEL - bland annat neurofysiologi.
Ett inlägg där vi sammanställer insektsfysiologi samt redogör för deras anatomi. Kommer bland annat att innehålla noggrann behandling av insekters funktioner hos hjärna och nerver.
V. 6 - PLANERING SAMT GENOMFÖRANDET AV EXPERIMENT 3 - miljöfysiologi samt evolutionärfysiologi.
Experiment 3: Uppföljning av färgändringen hos pinnarna beroende på miljön; studera vilken färg pinnarna får i vuxen ålder och om denna fortfarande stämmer överens med färgerna som råder i deras terrariemiljö.
EXPERIMENT 4 samt 5 är ej medräknade i nuvarande tidsplan; se tidsplanen för kommande veckor.
Experiment 4 - reproduktionsfysiologi.
Samla in mer information/bekräfta aktuell teori: Undersöka antalet ägg som kläcks beroende på temperatur. Värme/kyla. Aktuell teori: kolla upp denna.
Experiment 5 - reproduktionsfysiologi. Bekräfta teori: Jungfrufödsel. Aktuell teori: Jungfrufödsel existerar inom arten, främst i fångenskap.
Bakgrundsfakta - Experiment
Hur har vi jobbat med att utforma våra experiment?
Inom vetenskapen brukar ett praktiskt prov utföras med avsikten att resultatet kommer vara relevant för en viss teori eller uppsättning teorier.
När vi har planerat våra experiment har vi utformat vissa av dem med avsiken att samla in mer information, andra har vi utformat med avsikten att de skall bekräfta våra aktuella teorier. En del resultat kommer självfallet inte att stämma överrens med teorin men detta medför inte att vi kan stryka denna teori helt och ogiltigförklara den. För att kunna bevisa att en omfattande teori eller frågeställning inte stämmer krävs studier av populationsekologiska effekter samt mätningar i större omfattning - vilket vi med våra förutsättningar inte kan utföra. Däremot kan vi uttala oss om det resultat vi fått fram för vår population, koppla detta till teorin och motivera om teorin är giltig eller inte för populationen som ingår i vårt experiment.
Hur har vi planerat utförandet av experimentet?
På vilket sätt ett experiment utförs har en central betydelse för hur pass tillförlitliga våra resultat blir. I allmänhet är ett experiment av störst värde när de faktorer som kan påverka resultaten (variablerna) är noggrant kontrollerade. Av denna anledningen är det viktigt att experimenten utförs i en välskött miljö. Vi kommer därför att utföra våra experiment upprepade gånger under exakt lika kontrollerade förhållanden för att kunna dra relevanta slutsatser och minska eventuella felkällor. Desto fler gånger ett experiment utförs samt ju fler populationer experimentet omfattar - desto mer tillförlitliga blir resultaten eftersom att samband är mer framträdande ju fler oberoende grupper som bekräftar samma teori.
projektplan
1. BAKGRUND
Idén bakom pinnarifokus väcktes när vi (Carolina, Lovisa, Madelene) satt och bollade ideér kring vilka faktorer som egentligen spelar in vid avgörandet huruvida ett projekt är intressant eller inte. Ganska omgående märkte vi att våra åsikter kring hur ett intressant projekt bör vara upplagt liknade varandras. Vi utgick alla utifrån teorin att projektet och dess mål bör följa en struktur. En struktur som vi alla är bekanta med är SMARTa-mål dvs mål som är specifika, mätbara, attraktiva, realistiska samt tidsbestämda. Vidare var vi eniga om att projektet inte enbart bör göras för egen vinning utan att man på något sätt skall försöka nå ut till allmänheten.
Eftersom alla är intresserade av ämnet biologi, var vi ganska snabbt överens om att koppla ihop projektet med Biologi breddningskursen. Då iden om Vandrande pinnar väcktes upptäckte vi hur lite information som går att finna om dessa.
Vi har därför valt att starta bloggen pinnarifokus. Pinnar i fokus är en blogg vars syfte främst är att nå ut till allmänheten om arten Carausius Morosus - eller namnet de flesta troligtvis är mer familjära med - Vandrande pinnar.
Vandrande pinnar tillhör klassen insekter. Viktigt att nämna är dock att Vandrande pinnar är en mycket omtyckt insekt med gott rykte. Bara detta i sig är ett fenomen, det faktum att en insekt har blivit något som många väljer att införskaffa som sitt första husdjur. Intressant med tanke på att de flesta troligtvis hade tackat nej till att ha en syrsa som husdjur. Hur detta hänger ihop och är möjligt har gjort oss lockade att forska mer kring denna fascinerande insekt.
Vårt projekt handlar kortfattat om att vi skall utföra en detaljerad studie av arten Carausius Morosus. Denna studie kommer att innefatta flertalet experiment där vi testar artens olika sinnen samt hur de interagerar med varandra vilket kommer innefatta studier inom etologi som omfattar studier som rör beteendets utveckling, utveckling och inlärning, fysiologiska mekanismer samt funktion och värde för organismens överlevnad.
Varför vi valde arten C. Morosus är eftersom att detta är den art (av totalt 2500 st) som folk oftast har kännedom om. Vidare upplever vi det intressant att det inte finns speciellt mycket information om just denna art, trots att den är så pass omtyckt och accepterad som husdjur bland oss människor.
2. SYFTE
Vårt främsta syfte är att utföra noggranna studier på vår valda insekt. Bland dessa studier räknas konkreta experiment som förhoppningsvis kommer lära oss en hel del om arten. En bonus vi ser med projektet är att det inte enbart kommer skänka oss glädje och svar på en hel del frågor utan att detta projekt även kommer kunna
tillföra mer kunskap till allmänheten, i samband med att bloggen utvecklas pararellt med projektet.
Målgruppen vi riktar oss till är främst barn och ungdomar där det onekligen finns ett stort intresse för djur. Många skolklasser väljer att ha vandrandepinnar i klassrummet istället för ett akvarium med fiskar eftersom att de både är allergivänliga samt inte är i lika stort behov av noggrann skötsel som ett akvarium är. Vi ser även denna blogg som en sida där förälder och barn tillsammans kan gå in och titta på. Läsa om arten, se skötselråd, läsa på om artens naturliga fiender och hur den lever i vilt tillstånd, samt titta på våra experiment och vilka
slutsatser vi dragit av dessa och tack vare en tydligt publicerad struktur finns möjligheten för våra besökare att själva upprepa försöket hemma (samt dela med sig av deras resultat bland våra kommentarer).
Kort och gott: samtidigt som vi lär oss något om en art vars beteende och sinnen är relativt okända för oss delar vi med oss av de frågor vi får svar på samt de slutsatser vi drar.
3. MÅL OCH PROBLEMFORMULERING
Projektets övergripande mål är att vid projektets slut ha skapat en blogg där vem som helst enkelt kan finna den information om vandrande pinnar som inte är möjlig att få tag på idag. Websidan skall vara välstrukturerad och det ska vara enkelt att finna informationen som sökes. Givetvis ska det vara en så pålitlig källa som möjligt, där varje försök som genomförs är väl motiverat och redovisat. Eventuella källor är väl valda och redovisade.
Delmål:
1. Ta emot vandrande pinnar från (www.vandrandepinnar.nu samt deras blogg www.benedikt.se)
2. Få igång en funderande webbsida.
3. Planera genomförbara experiment.
4. Få konkreta resultat av experimenten som går att dra slutsatser ifrån samt jämföra med litterär fakta.
5. Få vandrande pinnarna att reproducera sig.
4. AVGRÄNSNINGAR
Vi har valt att specificera oss på arten C.M eftersom att detta är den vanligaste arten och därmed är den mest intressant för såväl oss som allmänheten och vår målgrupp. Detta medför även att vi kan göra noggrannare studier och fokusera på just Denna art till 100% istället för att rikta vårt fokus på flera arter till.
5. TIDSPLAN
(Utkast:)
Uppdaterad:
Ny projektplan:
6. METOD
Val av metod:
Eftersom att vi skall utföra regelbundna experiment på vandrande pinnar har vi valt att införskaffa oss en grupp pinnar av samma art. För att lyckas med vårt övergripande mål gäller det att vi faktiskt får ut något nytt om arten ur varje experiment, med denna nya kunskap, skall vi sedan spinna vidare, och utforma
nya experiment beroende på vilka slutsatser vi kan dra av de första. En nackdel är att vandrande pinnar främst är aktiva på natten vilket kan göra det svårt att se deras fulla kapacitet och beteende om alla experiment utgörs på dagtid. Därför är det bra om samma experiment utförs dels på dagtid och dels under natten, för att minska felkällorna. Detta är även en anledningen till att vi väljer att dela upp pinnarna och ha ett par stycken var hemma, istället för att låta dem stå i ett terrarium i skolan.
Val och insamlande av info och material:
Rent kunskapsmässigt behöver vi grundfakta om insekter och deras anatomiska stuktur. Vidare behöver vi ta en ordentlig titt i systematiken men främst släktet Carausius för att bilda oss en allmän uppfattning. En stor del information planerar vi få ut av egna studier på vår art som förhoppningsvis inte enbart kommer bekräfta redan rådande fakta utan även ge oss svar på nya frågeställningar. Vi kommer även ha kontakt med personer som föder upp vandrande pinnar och har flera års erfarenhet av arten.
Hur fördelar vi arbetet?
Vandrande pinnarna fördelar vi lika mellan oss tre. Detta medför att vi kan utföra samma studie, vid samma tidpunkt, och sedan sammanställa våra resultat gemensamt. Detta skapar en dialog mellan oss och leder förhoppningsvis till att vi upptäcker likheter gällandes beteendemönstret hos varandrande pinnarna. Den teoretiska biten sammanställer vi tillsammans. Vi skriver kort vad vi kommit fram till enskilt, diskuterar detta, analyserar svaren, har eventuella felkällor i åtanke och publicerar sedan allt material här i bloggen tillsammans med en kort beskrivning av försöket vars struktur kommer efterlikna en laborationsrapport med hypotes, syfte, material, bilder på försöket, resultat, slutsats osv.
I bloggen ska vår handledare enkelt kunna följa varje steg i projektet och alla loggar kommer att skrivas här. Varje experiment kommer att redovisas och fotograferas.
7. SAMMANFATTNING O UTVÄRDERING
Det ska bli intressant att utvärdera hur vårat samarbete i gruppen har fungerat då ingen av oss nu kan se att det skulle kunna bli något problem alls gällande uppdelningen av arbete och hållandes av deadlines. Vi skulle även vilja utvärdera hur det kommer sig att det finns så pass få undersökningar och så pass lite information om vandrande pinnar. Vi har även tänkt utvärdera våran metod att använda
bloggen som utgångpunkt i projektet.
8. PRESENTATION O REDOVISNING
Vi har tänkt att redovisa vårat projekt i en föreläsning där vi visar upp vår websida
och berättar vad vi kommit fram till i våra undersökningar. Webbsidan är vår slutprodukt.
Välkomna
Vi är tre tjejer som går naturprogrammet på Jensen Gymnasium Norra. Det vi har gemensamt är vårt stora intresse för biologi och alla moment som ämnet involverar. Denna blogg skall bli en slutprodukt av vårt projektarbete i årskurs 3 som vi hoppas ska bli en givande studie kring vandrande pinnar av arten: Carausius morosus.
Vi har delat upp bloggen i olika kategorier för att underlätta sökandet efter specifik information för Er läsare. En närmare beskrivning på vad bloggen handlar om och vad du kan hitta här finns bland kategorierna till vänster under Beskrivning.
Ni är varmt välkomna att klicka er vidare på kategoriterna: OM VANDRANDE PINNAR (om ni vill ha allmän information om vandrande pinnar: hur de skall utfodras, vilken miljö de trivs i, hur de reproducerar sig samt mycket mer), LOGG (om ni vill ta del av våra tankar kring hur det är att arbeta med projektet, vecka för vecka), EXPERIMENT (om ni vill ta del av våra experiment samt vilka slutsatser vi dragit av dessa finns det möjlighet att utföra experimenten på egen hand tack vare en noggrann beskrivning av utförandet och vilket material som behövs) samt resten av våra kategorier.
Vi hoppas att denna blogg, kommande webbsida, kommer besvara era frågor och funderingar kring vandrande pinnar. Känn er välkomna att kontakta oss om ni har frågor/synpunker på materialet som vi publicerat i bloggen.
Kontakt:
[email protected]
[email protected]
[email protected]