LOGG 2- Lovisa Jangenstål
LOGGBOK DECEMBER
Sedan den senaste loggboken har vi reviderat vår tidsplan så att den är möjlig att följa. Vi har planerat in experiment och satt upp egna deadlines för oss själva, så att vi får en rimlig arbetsbörda. Vi har även gjort ändrat våra planerade experiment.
En annan viktig händelse är att vi har genomfört det första experimentet och skrivit en sammanställning av detta.
Vi har även arbetat med fakta om insekters anatomi och kommit igång med att uppdatera bloggen regelbundet.
Det mesta har vi gjort tillsammans, vi försöker ha regelbundna projektmöten; möten där vi exempelvis har reviderat tidsplanen och sammanställt det första experimentet. Vi ser alltid till att alla är delaktiga i det som publiceras på bloggenJag är nöjd med min insats hittills och ser alltid till att jag är delaktig i det som publiceras på bloggen. Det vi kunde gjort annorlunda är att vi kunde ha fört bättre statistik över pinnarna, som tillväxt och färg tillexempel. Vi ska börja med detta nu och i dagarna ha ett projektmöte där vi planerar vad det är för något vi skall föra statistik på, hur och hur ofta. Detta för att det är viktigt att alla gör likadant så att vi kan jämföra våra resultat.
Källorna vi har använt hittills är i huvudsak Naturhistoriska Riksmuseets hemsida samt Wikipedia. Wikipedia är en källa jag försöker undvika och endast använder i absolut nödfall. Naturhistoriska riksmuseets hemsida är mer tillförlitlig (se källkritiskt inlägg). Tyvärr är det väldigt svårt att finna källor med fakta om vandrande pinnar och det lilla som finns är ofta på privatpersoners bloggar. Valet av källa står ofta mellan dessa bloggar och Wikipedia i brist på annat, och där föredrar jag Wikipedia. Innehållet där kan ändå redigeras av personer som anser att informationen är fel, vilket inte går att göra på privatpersoners bloggar. Vi försöker därför använda oss av allmän information om insekter i de områden där informationen om just vandrande pinnar är knapphändig. Därför kommer anatomin som publiceras vecka 4 att bygga på information om insekters anatomi, eftersom att vi inte finner någon som helst fakta om vandrande pinnars anatomi.
Det stora problemet som uppstått under projektets gång har egentligen varit att de planerade experimenten inte varit tillräckligt genomtänkta och att tidsplanen inte varit rimlig. Det vi gjorde då var att vi samlade oss till flera projektmöten och löste problemen tillsammans; vi reviderade tidsplanen och gjorde experiment som är genomförbara. Anledningen till att det gick så enkelt är att nu när vi väl kommit igång med projektet så vet vi vad som är genomförbart. Samtidigt växte nya experimentidéer fram under arbetets gång.
Samarbetet i gruppen går faktiskt över förväntan. Jag trodde att det skulle bli en del konflikter i arbetet, men som tur är har vi helt sluppit undan större konflikter. Anledningen till detta är nog att alla har samma mål med projektet samtidigt som vi kompletterar varandra på ett bra sätt. Det som är en persons styrka är en annans svaghet, vilket leder till givande diskussioner och att vi drivs framåt i arbetet och vi har alla olika synvinklar på saker och ting. Vi är alla personer som undviker bråk med varandra. Om vi har olika meningar i en fråga så lyssnar vi på varandras åsikter och försöker tillsammans komma fram till den ultimata lösningen. Det är något som är bra med att vi är tre i projektet; om två personer har delade meningar i en fråga kommer en tredje part med en annan synvinkel och vi försöker finna en lösning som passar alla, utan konflikter. Vi försöker även att ge varandra både positiv och negativ feedback inom gruppen, och alla vet feedbackens syfte är att få oss att utvecklas och nå ett så bra resultat som möjligt.
Jag försöker alltid ta till mig av feedback jag får, och ser detta som något positivt och som ger mig chansen att utvecklas. Nu kan jag inte komma på någon speciell situation, men vi berättar för varandra hela tiden om något var bra eller om något kan förbättras. Det är även bra i och med att vi har bloggen. Det kan också vara en positiv fördel med att öppna bloggen; då kan vi få feedback från andra människor, vilket hjälper oss i vårt arbete.
I nuläget skall vi arbeta med anatomin för att kunna publicera den i vecka 4. Vi skall eventuellt förbättra de planerade experimenten och börja föra statistik över pinnarnas utveckling så att vi får mätdata att arbeta med.